Een nawoord voor uw scriptie komt direct na de het schrijven van de conclusie. Wij adviseren u om direct na het schrijven van de conclusie het nawoord te schrijven. Tijdens het schrijven van de conclusie weet u vaak direct wat u in uw scriptie wilde concluderen. Als u daarna in uw nawoord reflecterend op het leerproces van uw onderzoek dan krijgt u een goed doorlopend verhaal. Let wel op dat het nawoord dus geen onderdeel is van uw verslag! Als u uw scriptie inlevert moet het ook zonder nawoord een compleet verhaal zijn.
U kunt het nawoord in uw scriptie gebruiken om personen te bedanken en om te vertellen waarom u uw scriptie over een bepaald onderwerp hebt geschreven. Of om ervaringen te delen die u tijdens het schrijven van uw scriptie heeft opgedaan.
Heeft u samengewerkt aan uw scriptie? Dan kunt u in uw nawoord meer vertellen over de samenwerking en taakverdeling. Als uw docent u verplicht heeft een nawoord te schrijven, dan is het waarschijnlijk de bedoeling dat u in uw nawoord toelicht wat u geleerd heeft en wat u de volgende keer anders wilt aanpakken of juist niet.
Het verschil tussen een voor- of nawoord
Het grote verschil tussen het schrijven van een voor en nawoord is de verbinding die het heeft met uw scriptie. Tijdens het voorwoord licht u het kader van het schrijven van uw scriptie toe. Een goed voorbeeld hiervan is dat u bijvoorbeeld voor uw afstuderen aan de universiteit een scriptie heeft geschreven waarin u een onderzoek heeft uitgevoerd naar de nieuwe duurzame technieken die de energiesector de komende jaren aan gaat doorvoeren. Het onderzoek duurde 6 maanden en startte afgelopen mei. In het voorwoord geeft u de lezer dus in het korte introductie waarom u de scriptie schrijft. In het nawoord geeft u echter alleen maar reflectie of bedankt u anderen die u geholpen hebben.